Hoe ik besloot om mét Canva te werken in plaats van ertegen

Hoe ik besloot om mét Canva te werken in plaats van ertegen

Als ontwerper was ik geen fan van Canva. Je kunt je voorstellen waarom… Opeens beweert ‘iedereen’ dat ze kunnen ontwerpen. En mijn god, ik zie dingen op sociale media waarvan ik kan zien dat het is ontworpen door iemand die geen ontwerpervaring of -opleiding heeft. Canva is een geweldige tool en ik heb het getest om te zien waar de beperkingen liggen, en ik kan je vertellen, het kan een ontwerper niet vervangen!

Waar een ontwerper is geschoold in de technische kant van ontwerp en een creatief oog heeft voor wat goed en fout is, en ik bedoel niet wat lelijk of mooi is voor het oog. Lijkt Canva het een ander te missen, vooral op de technische kant. Er zijn zoveel ‘no-go’s’ binnen ontwerp waarvan de meeste mensen niet op de hoogte zijn. Dus toen Canva verscheen, schreeuwde ik en kwam ik in opstand, maar ik realiseerde me dat ik beter krachten kon bundelen en het vóór mij te laten werken, in plaats van ertegen te vechten. Pick your battles, en dit was er een die ik niet ging winnen.

Dus, wat heb ik gedaan?

Ik heb veel tijd besteed aan het verkennen van de tool, testen wat wel en niet werkt. En gezocht naar een manier waarop de tool een toevoeging kan zijn voor mijn klanten. Wat ik ontdekte was dat het een geweldige tool is voor sociale media, maar absoluut waardeloos is voor drukwerk. Waarom? Omdat er geen enkele manier is om technische aspecten aan de bestanden toe te voegen voor je gaat downloaden. Denk aan de marges, de afloop, om er twee te noemen. En net twee aspecten die vrij belangrijk zijn bij het ontwerpen van een brochure voor drukwerk. Je kan ook niet zien of een afbeelding geschikt is qua resolutie. Je kan niet op een mooie manier croppen en beelden plaatsen. Je wordt verhinderd door de box waar je het beeld in zet. Je kan geen foefjes uithalen die je in Indesign bijvoorbeeld wel kan doen.

Door andere ontwerpers te volgen die het hun werk hebben gemaakt om binnen Canva te creëren, kan ik zien waar de mogelijkheden liggen. Maar toch merkte ik dat het me niet de creatieve vrijheid gaf die ik gewend ben in vergelijking met de programma’s binnen Adobe.

Een logo ontwerpen is een no-go. Canva kan gewoon niet doen wat Illustrator doet, zelfs als mensen beweren dat het kan, kan het niet. Er is geen tekentool, geen speciale effecten of slimme tekendingen die wij ontwerpers in Illustrator gebruiken. Hetzelfde geldt voor het manipuleren van afbeeldingen waarvoor ontwerpers Photoshop gebruiken. Je moet elementen in de tool gebruiken om iets te maken. Dus alleen daarvoor zal het mij niet vervangen. En ja, Canva is continu aan het ontwikkelen en wordt steeds beter, maar toch, het belemmert enorm.

Waarom kreeg ik migraine van Canva?

Dus, hoe beter om achter de beperkingen te komen door een brochure van 52 pagina’s te ontwerpen… Ik dacht dat het leuk zou zijn om dit in Canva te ontwerpen. Maar de hoofdpijn begon in de eindfase toen ik klaar was om te gaan printen en het bestand niet kon exporteren met behulp van afdrukvereisten zoals afloop en marges. Er was geen enkele manier om de standaard afloop aan te passen. Geen manier om het bestand te exporteren zonder snijlijnen. Er was geen enkele manier om marges toe te voegen, zodat de wire-o-binding niet door de tekst zou gaan. Dit betekende dat de enige optie die ik had het formaat van het document moest wijzigen. Maar… Dit veroorzaakte nog meer problemen…

Wanneer je iets in Canva van formaat verandert, wordt automatisch alles op de pagina aangepast. Dus mijn tekst, die 12pt was, werd 14 (te groot). Mijn afbeeldingen liepen niet van de pagina af, dus ik moest ze allemaal opnieuw plaatsen. Met andere woorden… Ik kon gewoon WEER opnieuw beginnen! Elke pagina controleren qua, tekstvak, afbeelding en afloop. Ervoor zorgen dat alle koppen dezelfde grootte en hetzelfde lettertype hadden. Vervolgens alles nog een keer controleren om te zorgen dat ik niets over het hoofd had gezien… In InDesign kun je dit gemakkelijk in je stijlen aanpassen en alles gaat automatisch mee. Pas je het formaat aan, dan gebeurt er niks met je teksten en plaatjes. Als je iets moet aanpassen,  dan doe je dat op één plek en alles verandert met je mee.

Ik ontdekte ook dat je teksten niet mooi kon laten lopen binnen een tekstvlak. Je kan geen soft return invoegen, of de spatiering aanpassen binnen een regel. Opsommingstekens toevoegen is niet mogelijk en de tekst vervolgens onder het opsommingsteken laten lopen in plaats van aan het begin van de regel al helemaal niet. Ik werd gek! Maar ik hield vol, Canva zou deze wedstrijd niet winnen!

Canva belemmert je gewoon in de ruimte voor creativiteit. Mijn les hieruit? Het is geweldig voor content op sociale media en absoluut nutteloos voor drukwerk.

Waar wel de waarde van Canva zit voor mijn klanten

Het feit dat zoveel mensen Canva gebruikten voor hun social media content, deed mij denken aan wat dan wel de toegevoegde waarde is van de tool. Hoe kan ik Canva inzetten voor mijn klanten als resolutie en afloop niet van belang zijn voor het resultaat? Ik vond het geweldig voor het maken van social media templates waar de klant zijn eigen tekst en afbeelding kan toevoegen aan een template die is ingesteld op hun huisstijl. Op deze manier zijn ze altijd on-brand, zelfs op social media.

Omdat de gratis versie genoeg opties heeft om mee te werken, zijn er geen extra kosten aan deze oplossing verbonden. Het bespaart mij uren aan het ontwerpen van posts en geeft hun de vrijheid om hun eigen content te creëren.

Dus de volgende vraag is, hoe zorg ik ervoor dat mijn klanten er op de juiste manier mee werken?

Door templates te ontwikkelen die al in de huisstijl van de klant zijn gemaakt, vervolgens de elementen op slot zetten zodat de klant niet zelf kan gaan rommelen. Geeft hun de vrijheid om wel de boodschap te bedenken en aan te passen maar ze hoeven niet meer na te denken over het totaal plaatje. Een klant uitleggen hoe belangrijk de uitstraling van de post is voor hun bedrijf is vrij lastig omdat de meeste mensen het niet echt begrijpen. Het belang van design en hoe dit uitstraalt naar de buitenwereld zorgt er voor dat je doelgroep je herkent en zorgt voor professionaliteit. Omdat niet elke klant een template set kan laten ontwerpen, of het ontwerpen van posts zelf nog te leuk vinden om te doen heb ik een Masterclass ontwikkeld waarbij ik de klant leer wat het belang van design is, hoe je met Canva moet omgaan, wat er mogelijk is binnen Canvan, en vervolgens hoe je on-brand blijft zonder een designer in te huren.

In deze masterclass kijken we naar de aspecten van social media. Waar wil je het voor gebruiken? Wie is je doelgroep en wat is je boodschap? Vervolgens kijken we naar de aspecten van design. Wat zijn de do’s en don’ts als het gaat om design? Waarom is het zo belangrijk om on-brand te zijn. En hoe maak je je eigen templates met behulp van de elementen in Canva. Een interactieve masterclass waar je met vertrouwen je eigen content voor social media leert maken.

Ben je geïnteresseerd in deze masterclass?

Kijk op de Masterclass pagina voor data en locaties bij jou in de buurt en boek je ticket. Ik zie je graag tijdens een van de Masterclass sessies.

Meer info over de Canva Masterclass